Agencija za zapošljavanje – kako ju odabrati

November 19, 2022

Fortitude Recruitment

Agencija za zapošljavanje stranih radnika

Agencija za zapošljavanje relativno je nov pojam u Republici Hrvatskoj. Zakonski je rad agencija omogućen i reguliran tek izmjenama i dopunama Zakona o radu iz 2003. godine. Uslijedilo je otvaranje niza agencija koje su najprije zapošljavale pa ustupale domaće radnike hrvatskim poslodavcima. Stupanjem Hrvatske u EU, sve se više agencija orijentiralo na posredovanje ili ustupanje radnika stranim poslodavcima u drugim zemljama EU. Tek posljednjih nekoliko godina zaživjele su i agencije koje su počele dovoditi na rad državljane Trećih zemalja (sve koje nisu u EU ili EGP) u Hrvatsku. Najprije se potreba za takvim zapošljavanjem javila u građevinskom sektoru, a ubrzo i u turističkom te u industriji. Sve je popularnije i sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi.

Zamislimo sljedeće: otvorili ste poduzeće u branši građevine prije 15-ak godina. Neko ste vrijeme dobro ‘gurali’, gospodarstvo je snažno raslo do 2008. i još uvijek neprežaljene recesije. Međutim, građevinski sektor je žilav, kroz nekoliko godina došlo je do oporavka i ponovnog rasta. Postali smo 2013. dijelom Europske Unije. Tek nakon toga uvidjeli ste gdje je najveća opasnost i što je zaista najveća vrijednost svakog poduzeća.

Prvo Njemačka 2015., a zatim i Austrija 2020. godine ukinule su obvezu prema kojoj Hrvati moraju ishoditi radnu dozvolu za rad u tim zemljama. Vaša petnaestogodišnja tradicija, iskustvo i veliki ugovori više nisu presudan faktor za zadržavanje kvalitetnih radnika. Ne pomažu ni konkurentne plaće koje isplaćujete. Slijedom toga, počeli ste razmišljati o zapošljavanju radnika iz Trećih zemalja. No, kako među nekoliko stotina agencija, trenutno aktivnih u Hrvatskoj, odabrati onu koja će vam omogućiti ispunjenje zadanih ciljeva?

Jamstvo uspješne suradnje poslodavca i agencije

Svatko tko radi u prodaji zna da je najteži dio posla obaviti uspješan ‘cold call’. Ništa drukčije nije ni u poslovanju agencija za zapošljavanje. Mnogi će predstavnici poslodavaca na takav poziv i upit o zapošljavanju radnika iz Trećih zemalja spremno zaključiti da ih to ne zanima. Ipak, takvih je zapravo kod nas vrlo malo. Najveća je poteškoća, po našem mišljenju, i poslodavcima i agencijama nedostatak uzajamnog povjerenja.

Dobra ‘stara’ preporuka još je uvijek najveće jamstvo da će se posao između agencije i poslodavca u Hrvatskoj zaista i dogoditi. No, ni dobri međuljudski odnosi ne jamče uspješnu suradnju. Svjesni smo da poslodavci mogu birati među mnoštvom agencija kojoj će pružiti povjerenje i povjeriti izbor kadra za nove radne pobjede. Stoga donosimo smjernice koje bi vama, poslodavcima, trebale olakšati odabir agencije-partnera.

Struktura, licence i ugovori agencije za zapošljavanje

Kad razmatramo stupanje u poslovnu suradnju s novim partnerom, običaj je provjeriti strukturu njegovog poslovnog entiteta te uspješnost poslovanja. Ništa drukčije ne bi trebalo biti ni kada pretražujemo agencije za zapošljavanje. Iako oblik entiteta ne mora biti presudan u odabiru, nije svejedno je li agencija d.o.o., j.d.o.o. ili obrt. Također, u sudskom registru valja provjeriti i vlasnikov/osnivačev/direktorov portfelj poduzeća i vidjeti otvara li nova češće nego što odlazi kod frizera. Uputno je i iščitati dostupna financijska izvješća svake agencije koja posluje dulje od godinu dana kako bi se uvjerili u stabilnost njenog poslovanja.

Skrećemo pažnju na sljedeći korak koji se često izostavlja ili prešućuje. Radi se o provjeri temelja poslovanja agencije. Najvažnije je, dakako, posjedovanje licence Ministarstva rada i mirovinskog sustava za obavljanje djelatnosti agencija za zapošljavanje. Te je licence u pravilu vrlo lako ishoditi, ali bez uvida u njih poslodavac se nikako ne bi trebao upustiti u suradnju s agencijom. Obratite pažnju na to i u prijedlogu ugovora koje će vam slati agencija za zapošljavanje – broj licence za posredovanje ili ustupanje bi se zakonski morao nalaziti odmah iza naziva agencije kao ugovorne strane.

Svaka agencija za zapošljavanje koja angažira radnike iz drugih zemalja mora te procedure temeljiti na ugovorima s pravnim entitetima, najčešće agencijama, iz tih zemalja. Čak i ako to ne uvjetuju domaći zakoni, najčešće je to slučaj s domicilnim zakonima tih zemalja. Poslodavci, pitajte za naziv, licencu te predočenje ugovora s agencijom preko koje vaš potencijalni partner angažira radnike! Naravno, to neće biti jamstvo pouzdanosti vaše suradnje, ali daje na kredibilitetu agencije s kojom želite poslovati.

Agencija – njene usluge i model rada

Utvrdili smo da vaš potencijalni partner zadovoljava osnovne kriterije zdravog i čistog poslovanja. No, želi li odabrana agencija za zapošljavanje ‘proći dodatnu milju’ za vas? Koje usluge nudi? Kakve brige i obveze ostaju na vama kao poslodavcu? Postoji li jamstvo kvalitete radnika ili neispunjenja ugovornih obveza? Ta se pitanja svakako morate pitati kad razmatrate suradnju s agencijom.

Model rada agencije za zapošljavanje odnosi se ponajviše na to orijentira li se agencija na posredovanje pri zapošljavanju ili pak ustupanje radnika. U prvom modelu agencija pronalazi radnike, pomaže ishoditi potrebne dokumente za njihov boravak i rad u Hrvatskoj te koordinira dolazak radnika kod poslodavca. Dozvola za boravak i rad pritom glasi na poslodavca te on vodi brigu o radnicima od početka njihovog rada. Kod ustupanja radnika, agencija je poslodavac koja privremeno ustupa te radnike poslodavcu s kojim ima ugovor. Kod tog modela poslodavac ima manje obveza i narav suradnje je fleksibilnija, ali najčešće su troškovi ukupno veći. Poslodavac bi trebao primiti jasne i precizne informacije od agencije kako bi unaprijed odlučio koji mu model zapošljavanja više odgovara.

Čak i kad agencija nudi ‘samo potpiši i plaćaj’ model, potrudite se i maksimalno uključite u proces. Zatražite životopise kandidata, napravite svoj preliminarni odabir pa organizirajte s agencijom video intervju kandidata iz užeg kruga. To zasigurno neće biti važno poljoprivredniku koji traži 50 sezonaca za branje voća. No, od velike je važnosti industrijalcu koji zapošljava pet zavarivača. Također, angažirajte osobu od povjerenja unutar ili izvan vašeg poduzeća koja će podnositi zahtjeve za dozvole za boravak i rad. Na taj način agencija neće imati uvid u vaš korisnički račun pri HZZ-u, što je važno s obzirom na povjerljive informacije o poslovanju i radnicima koje taj račun sadrži. U ugovoru možete tražiti i da vas agencija na tjednoj razini izvještava o tijeku procedure angažmana stranih radnika.

A što je s naknadom?

U konačnici, ako agencija za zapošljavanje posluje barem godinu ili dvije, pitajte ju i sami provjerite njene reference drugih poslodavaca. Često će se agencije same pohvaliti uspješnim suradnjama na svojoj web stranici i društvenim mrežama, koje su još jedan pokazatelj transparentnog i modernog poslovanja agencije koja ne ‘pliva mutnim vodama’. Tek kada dobijete zaokruženu sliku o agenciji i stavite sve ‘na papir’, razmislite o naknadi koju agencija traži po pojedinom radniku. Ako se radi o posredovanju i vašem trošku svih dokumenata i dolaska radnika uoči početka njihovog rada, naknada bi trebala iznositi između jedne i dvije bruto 2 plaće pojedinog radnika. Manje od tog iznosa je odlično, ali zapitajte se iz čijeg se džepa tada zaista naplaćuje agencija. Ako je iznos viši, agencija to po svim gore navedenim točkama mora opravdati.

Ako vas zanima suradnja s agencijom za posredovanje pri zapošljavanju koja misli za vas i na vas, obratite nam se putem kontakt-obrasca na našoj web stranici. Započnite suradnju s najsnažnijim partnerom u zapošljavanju – Fortitude Recruitment!