Objavljena lista zanimanja izuzetih od provedbe testa tržišta rada

November 19, 2022

Fortitude Recruitment

Zanimanja izuzeta od provedbe testa tržišta rada

Beskvotni sustav zapošljavanja stranaca u Hrvatskoj stigao je s novom, 2021. godinom i uveo neizvjesnost na domaće tržište rada. Ukidanje unaprijed određenih kvota poslodavci su većinom pozdravili, no tek se treba pokazati praktičnost novog sustava. On zahtijeva da se najprije provede test tržišta rada. Njega provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje prije mogućnosti izdavanja dozvole za boravak i rad pri nadležnoj policijskoj postaji. Stoga su poslodavci s nestrpljenjem iščekivali najavljenu dopunu Zakona o strancima koja bi utvrdila deficitarna zanimanja te za njih skratila proceduru ishođenja dozvole.

Koja će zanimanja biti izuzeta?

Podsjetimo, zahtjevi za dozvole za boravak i rad podnosit će se i dalje nadležnoj policijskoj postaji. No, ona će prije donošenje odluke o izdavanju proslijediti zahtjev HZZ-u. Kroz dva tjedna on će provesti test tržišta rada i dati pozitivno ili negativno mišljenje za zapošljavanje stranca. Ako se zaista utvrdi nedostatak radnika za to zanimanje u Hrvatskoj, mišljenje će biti pozitivno te će se nastaviti procedura ishođenja dozvole. Za nju će policija imati rok od dva tjedna. Ukupno bi tako proces ishođenja dozvole trajao najviše mjesec dana. To je nerijetko i dosad bio slučaj, naročito u malim primorskim mjestima s mnogo zahtjeva te u Zagrebu.

Svega tjedan dana od početka nove godine dobili smo potvrdu koja su to zanimanja koja se smatraju deficitarnima te će biti izuzeta od provedbe navedenog testiranja. Već letimičnim pogledom na popis možemo ustvrditi kako njime dominiraju stručna zanimanja iz domene graditeljstva i metalne industrije, pokretača svake stabilne ekonomije. U odnosu na zanimanja s kvotama iz 2020. godine, iz sektora građevine deficitarnima nisu proglašeni samo geobušači, asfalteri, dimnjačari i mehaničari. Umjesto ‘građevinski’ i ‘pomoćni građevinski radnik’, zanimanja s dosad iznimno velikim kvotama, na popis su stavljena zanimanja ‘radnik visokogradnje’ i ‘radnik niskogradnje’. Uz montera, za prethodna dva zanimanja su u 2020. bile raspisane kvote od čak 9000 radnih mjesta.

Sezonska zapošljavanja: nije nužan test tržišta rada

Za dva najtraženija zanimanja u metalnoj industriji, zavarivač i bravar, poslodavci također neće morati tražiti test tržišta rada. Uz njih, na popisu su izolateri, limari, elektromonteri, instalateri grijanja i klimatizacije… Sektor prometa je također zastupljen s najtraženijim zanimanjima. To su: vozač teretnog vozila (sa i bez prikolice), automehaničar, autolakirer i autolimar. Pomalo iznenađujuće, iz prerađivačke industrije uvršteni su samo kožarski radnik te krojitelj krzna i kože. Zanimanja sa po 20 radnih mjesta u prošlogodišnjoj kvoti.

S obzirom da smo turistička zemlja, brojni su se poslodavci iz tog sektora opravdano nadali olakšavanju procedure zapošljavanja stranaca. No, izuzeće od testiranja vrijedit će samo za kuhare nacionalne kuhinje, a u prehrambenoj industriji još za slastičare, pekare i mesare. Da deficit zanimanja iz informatičkog sektora vrijedi i za Hrvatsku, dokazuje uvrštenje sljedećih zanimanja na ovaj popis: programer, dizajner korisničkog sučelja i sistemski administrator. Vjerujemo kako su ovo najvažnija i najtraženija zanimanja iz ovog sektora, kojeg je u kvotama za 2020. (možda izlišno) zastupalo čak 18 zanimanja!

Osim navedenih zanimanja, test tržišta rada neće se morati zatražiti ni za sezonsko zapošljavanje. Za poslove u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu bit će moguće zapošljavanje bez testa do 3 mjeseca. Na taj će se način, primjerice, u turizmu moći zaposliti potrebni radnici u kraćem roku za visoku sezonu. Naročito će to doći do izražaja u 2021. godini, kad će biti teško predvidjeti potrebe za zapošljavanjem prije nego što sezona započne.

Što bi trebalo dodati na listu?

Sagledavajući listu cjelovito, svakako bismo na nju dodali još zanimanja iz domene turizma. Iako će vjerojatno domaći i regionalni radnici popuniti otvorena radna mjesta ove sezone, radne su skupine trebale planirati dugoročno. Uz to, sektor zdravstva bi se napokon trebao osloboditi okova prestrogih propisa. Smatramo da je potrebno, barem u određenoj mjeri, dopustiti zapošljavanje medicinskog osoblja iz stranih zemalja, čak i onog koji ne poznaje hrvatski jezik. Takvo postupanje imalo bi dalekosežniju korist od suočavanja s pandemijom koronavirusa.

Blagdansko vrijeme je završilo te krećemo u realizaciju ovogodišnjih planova. Iako su mnogi poslodavci profitirali u 2020. godini zbog specifičnosti posla kojeg obavljaju, za malo koga ona nije bila izazovna. Fortitude Recruitment vam od srca želi zdravu i uspješnu 2021. godinu! Ako vaše poduzeće na domaćem tržištu rada ne može pronaći primjerene radnike, kontaktirajte nas i započnite suradnju s najsnažnijim partnerom u zapošljavanju.