Beskvotni sustav: bolje ili lošije za poslodavce?

November 19, 2022

Fortitude Recruitment

Beskvotni sustav

Najave kako će MUP ukinuti kvote za dozvole za boravak i rad stranaca sežu još u 2019. godinu. Tada se, nakon za tu godinu odobrenih više od 65 000 dozvola, planirao prelazak na novi sustav. Prema njemu bi zapošljavanje stranih radnika bilo olakšano i teoretski neograničeno. Kao uzor se spominjala susjedna Slovenija, koja je takav sustav već koristila.

Novi zakon o strancima

Odgoda izmjene ovih odredaba nije do kraja objašnjena. Međutim, izvjesno je kako na to još nije mogla utjecati pandemija koronavirusa, s obzirom da se nadležni zakoni donose najkasnije u studenom za narednu kalendarsku godinu. Kvotni sustav je ostao na snazi i 2020. godine te je odobreno dodatnih 13000 kvota u odnosu na prethodnu godinu. Ono što se potom dogodilo, poznato je i onima koji ne prate aktivno zbivanja na tržištu rada. Zbog lockdowna i straha od koronavirusa dolazak stranih radnika bio je znatno smanjen. U razdoblju od sredine ožujka pa najmanje do konca svibnja, čak i potpuno onemogućen.

Nakon što je novi Zakon o strancima izglasan krajem studenog, valja otkriti koje su mu najznačajnije novine, naročito za poslodavce. Novi, beskvotni sustav svakako je najznačajnija izmjena. On će se provoditi na sljedeći način: poslodavac koji treba radnike obratit će se prvo Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji bi trebao provesti testiranje domaćeg tržišta rada i utvrditi postoji li dovoljan broj hrvatskih radnika koji bi mogao zadovoljiti potrebe spomenutog poslodavca. HZZ-u će za to trebati do 15 dana od datuma apliciranja. U slučaju pozitivnog rješenja zahtjeva poslodavca, on će, kao i dosad, podnijeti zahtjev za ishođenje dozvole za boravak i rad u nadležnoj policijskoj postaji. Planira se prosječno vrijeme izdavanja dozvole od 15 dana, tako da bi ukupan proces trajao do 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Naravno, ukoliko je Poslodavac podnio potpunu i valjanu dokumentaciju.

Beskvotni sustav: kakva će biti provedba?

Novim su Zakonom predviđene i neke iznimke od ovog pravila. Za deficitarna zanimanja neće biti potrebno mišljenje HZZ-a. Prema MUP-u, neka od tih zanimanja su: tesar, zidar, konobar, mesar, sva sezonska zanimanja u turizmu, ugostiteljstvu i poljoprivredi te ključna mjesta u poduzećima. Treba napomenuti kako su za ta zanimanja dosad uglavnom bile predviđene najveće kvote, i to od po nekoliko tisuća po zanimanju.

Bojazan od provedbe novog sustava već su izrazili poduzetnici, demografi i oporba, između ostalih, svatko iz svog gledišta. Poduzetnici pozdravljaju neograničavanje kvotama, no u opravdanom su strahu od još sporijeg ishođenja dozvola za boravak i rad strancima te mogućih negativnih mišljenja HZZ-a. Slovo Zakona je novu proceduru jasno opisalo, no provedbu je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti. Poduzetnici dobro znaju koliko su znali čekati na dozvole za svoje radnike kad je za dozvole bio odgovoran samo MUP. Ponajviše se to očitovalo u manjim primorskim mjestima koja su turistički snažna. Lokalna policijska tijela tamo nisu uspijevala pratiti ogroman broj zahtjeva za dozvolama. To je značilo višetjedno, a povremeno i višemjesečno čekanje na izdavanje dozvola.

Nadalje, demografi se boje novog ‘liberalnog’ Zakona, za koji tvrde da će dodatno srušiti cijenu rada u Hrvatskoj te potaknuti daljnje iseljavanje. Oporba je svoje rekla s čak 32 amandmana na Zakon o strancima, od kojih je prihvaćen samo jedan. Ona je, među ostalim, tražila da strani radnici ne moraju prolaziti sigurnosne provjere u smislu prethodnog nekažnjavanja. Smatramo da se oko ovog ni poduzetnici ni građani ne bi složili.

Zapošljavanje stranih radnika je šire od pitanja rada

Kritike su bile upućene i na račun toga što MUP na ovaj način ‘vodi imigracijsku politiku’. Slažemo se da rad treba odvojiti od pitanja azila, no MUP treba zadržati utjecaj na odluke o sustavu zapošljavanja stranaca. Ponajviše zato što se njihov dolazak u Hrvatsku ne gleda samo kroz prizmu njihovog rada, već i ukupnog života te, u globalu, nacionalne sigurnosti, što je vrlo važan pojam u posljednje vrijeme. Samo iz ovog teksta čitatelj može zaključiti da je Zakon o strancima prošao kompletnu proceduru izglasavanja u Saboru. Iz našeg iskustva možemo reći da je kvotni sustav dosad funkcionirao i teško je reći što u praksi donosi beskvotni. Ako se bude provodio dosljedno i bez otežavanja poslodavcima, bit će lakše iskoristiti nove prilike koje se pružaju u zapošljavanju stranaca.

U sljedećem blogu čitajte o ostalim važnim novostima u Zakonu o strancima. U međuvremenu nas kontaktirajte te uz našu pomoć iskoristite preostale kvote za zapošljavanje stranih radnika!